بوتاکس چیست؟
بوتاکس چیست؟
بوتاکس چیست؟

بوتاکس چیست؟ این سوالی است که امروزه کمتر کسی پاسخ آن را نمی‌داند. بازار جوانسازی پوست و تزریق بوتاکس برای پیشگیری از چین و چروک بسیار داغ است و تقریبا همه اطلاعات مناسبی در این زمینه دارند. با این حال باید بدانید که تزریق بوتاکس تنها برای جوانسازی و رفع چروک‌های سطحی نیست بلکه جنبه‌های درمانی بسیار از جمله درمان میگرن و تعریق زیاد و… برای بوتاکس وجود دارد. ما در این مقاله قصد داریم به رایج‌ترین سوالات پیرامون بوتاکس از جمله تزریق بوتاکس چیست؟ بهترین سن بوتاکس، عوارض بوتاکس، ماندگاری بوتاکس و… پاسخ دهیم. همراه ما باشید.

بوتاکس از چه ساخته شده است؟

بوتاکس در واقع نوعی سم ضعیف شده است که ماهیت دارویی دارد. این دارو باعث ضعیف یا فلج شدن عضلات می‌شود و در دوزهای اندک تأثیر خوبی روی کاهش چین و چروک‌های سطحی و درمان برخی بیماری‌ها دارد. در واقع بوتاکس نوعی پروتئین است که توسط توسط باکتری کلستریدیوم بوتولینوم از سم بوتولینوم تولید می‌شود. بنابراین بوتاکس هم کاربردهای آرایشی و زیبایی و هم کاربردهای پزشکی و درمانی دارد.

شناخته شده‌ترین کاربرد بوتاکس استفاده از آن برای کاهش و پیشگیری چین و چروک‌های ناشی از افزایش سن است. با افزایش سن، ساخت کلاژن در پوست کاهش می‌یابد و بنابراین احتمال افتادگی و چین و چروک به ویژه در نواحی چون پیشانی، خط اخم، خط خنده، اطراف چشم و… بیشتر می‌شود. بوتاکس تنها ماده‌ای است که به راحتی می‌توان با استفاده از آن روند افزایش سن پوست را به تأخیر انداخت و تا سال‌ها از داشتن پوست صاف و بدون چروک لذت برد.

عملکرد بوتاکس چگونه است؟

همان طور که گفتیم مهمترین عملکرد بوتاکس خاصیت فلج‌کنندگی و ایجاد ضعف در عضلات است. بوتاکس یک نوروتوکسین اس تکه سیستم عصبی را هدف قرار می‌دهد و فرآیندهای مرتبط با پیام‌رسانی عصبی را باعث انقباض عضلات می‌شود مختل می‌کند. در واقع بوتاکس نوعی فلج موقت در عضلات ایجاد می‌کند. تزریق بوتاکس از ترشح استیل کولین جلوگیری کرده و در واقع از انقباض سلول‌های عضلانی پیشگیری می‌کند و کمک می‌کند تا عضلات کمتر سفت شوند.

بهترین سن انجام بوتاکس چه زمانی است؟

عموما همه افراد با پدیدار شدن نخستین علامت‌های افزایش سن که شامل خطوط ریز در چهره است نگران می‌شوند و با توجه به شناخته شده بودن بوتاکس، از خود می‌پرسند: «واقعا بوتاکس چیست؟» آیا به مشکل من کمک می‌کند؟ چروک شدن پوست تا حدودی به ژنتیک افراد هم بستگی دارد اما اکثر افراد در دهه ۳۰ سالگی شاهد بروز چین و چروک‌ها هستند. بنابراین بهترین زمان برای پیشگیری از عمیق‌تر شدن چین و چروک‌ها و ایجاد آن‌ها استفاده از بوتاکس در اوایل دهه ۳۰ سالگی است. استفاده از تزریق بوتاکس در دهه ۲۰ سالگی می‌تواند یک اقدام کاملا پیشگیرانه در مقابل ایجاد چین و چروک باشد.

آشنایی با عوارض بوتاکس

تزریق بوتاکس فواید بسیاری به همراه دارد و در تمام دنیا از آن برای کاربردهای درمانی و زیبایی استفاده می‌شود. مهمترین فوایدی که می‌توان برای بوتاکس نام برد عبارتند از:

– در مقایسه با سایر روش‌های زیبایی به ویژه جراحی بوتاکس یک روش غیر تهاجمی و کم خطرتر به شمار می‌رود.

بیشتر بخوانید  خدمات پرستاری در منزل

– درمان با بوتاکس تنها با چند تزریق انجام می‌گیرد و نیازی به استفاده از داروهای بیهوشی یا بستری شدن ندارد.

– تزریق بوتاکس در مقایسه با سایر روش‌های زیبایی از درد و عوارض کمتری برخوردار است.

– قیمت تزریق بوتاکس در مقابل سایر اقدامات زیبایی ناچیز است.

– مراقبت‌های قبل و بعد از تزریق بوتاکس بسیار ساده و آسان هستند.

– دارای تأثیر سریع و قابل مشاهده بوده و تأثیرات آن ماندگاری خوبی دارند.

عوارض تزریق بوتاکس چیست؟

اگرچه تزریق بوتاکس عوارض بسیار ناچیزی به همراه دارد اما در هر صورت ممکن است درصد کمی از افراد با تزریق این ماده دچار عوارض شوند. استفاده نادرست از بوتاکس می‌تواند صدمات جبران ناپذیری به همراه داشته باشد. به همین دلیل اکیدا توصیه می‌کنیم که برای تزریق بوتاکس حتما به کلینیک‌های زیبایی و پزشکان متخصص مراجعه کنید و از انجام آن در سالن‌های آرایشی و نزد افراد غیر متخصص به شدت پرهیز کنید.

عوارض تزریق بوتاکس چیست؟

عوارض بوتاکس زمانی ممکن است رخ دهد که یا فرد غیر متخصص اقدام به تزریق بوتاکس کند و یا بوتاکس تزریقی از کیفیت و اعتبار لازم برخوردار نباشد. استفاده از برندهای مشهور، توجه به تاریخ تولید و انقضای محصول و همچنین انجام آن در مراکز درمانی معتبر می‌تواند تا حدود زیادی از عوارض بوتاکس پیشگیری کنید.

به طور کلی درصد کمی از افراد بعد از تزریق بوتاکس دچار عارضه می‌شوند. رایج‌ترین عارضه‌های تزریق بوتاکس عبارتند از:

  • ممکن است در محل تزریق آمپول بوتاکس کبودی ایجاد شود که این مسئله بیشتر باعدم مهارت پزشک و آسیب دیدگی عروق خونی رخ می‌دهد.
  • قرمز شدن محل تزریق نیز ممکن است به دلیل حساسیت به بوتاکس در برخی افراد دیده شود که بعد از چند ساعت به کلی برطرف می‌شود. می‌توان با استفاده از کمپرس آب سرد به شکل قابل توجهی این عارضه را کاهش داد.
  • احساس درد در حین تزریق و بعد از آن کاملا طبیعی است. این درد خفیف و قابل تحمل است. اگر آستانه تحمل درد شما پایین است می‌توانید از پزشک بخواهید که از داروهای بی‌حسی موضعی قبل از تزریق استفاده کند.
  • سردرد و تهوع عارضه دیگری است که در برخی افراد به ویژه در نخستین تجربه تزریق بوتاکس رخ می‌دهد. در این شرایط می‌توانید از پزشک بخواهید که داروهای مسکن و ضد تهوع برای شما تجویز کند.
  • خشکی چشم و دهان نیز از عوارض دیگری است که ممکن است در برخی افراد رخ دهد.

عوارض بوتاکس بعد از چند سال

تزریق بوتاکس یک راهکار موقت برای جوانسازی پوست به شمار می‌رود و تأثیر آن معمولا تا چند ماه باقی است و برای برخورداری از بهترین تأثیر باید بعد از گذشت چند ماه تزریق بوتاکس تکرار شود. اگر تزریق مجدد بوتاکس متوقف شود پوست دوباره به شرایط اولیه باز می‌گردد. بنابراین نیاز است که تزریق بوتاکس به صورت منظم و تا چندین سال ادامه پیدا کند. فردی که چندین سال در معرض تزریق بوتاکس قرار دارد ممکن است عوارض نامناسبی از بوتاکس مشاهده کند که عبارتند از:

بیشتر بخوانید  همه چیز راجع به لیزر موهای زائد

– ضعف عضلات

– افتادگی پلک

– افتادگی ابرو

– افتادگی لب‌ها

– عمیق شدن خطوط بوتاکس شده

– بی‌حسی صورت

– مشکلات بینایی

– سخت شدن تکلم و بلع

– بروز مشکلات تنفسی

بهترین نقاط برای تزریق بوتاکس

تزریق بوتاکس در برخی نواحی با تأثیرات چشم گیرتر و بیشتری همراه است. رایج‌ترین نواحی که می‌توان با تزریق بوتاکس خطوط ریز و چین و چروک‌های آن را از بین برد عبارتند از:

– تمام ناحیه پیشانی

– دور چشم‌ها

– اطراف بینی

– اطراف و کناره لب‌ها

– روی چانه

– روی گردن

– گاهی برای درمان تعریق شدید زیر بغل و کف دست

– لیفت ابروها

– لیفت بینی

– درمان میگرن و تزریق در شقیقه‌ها

مناطق ممنوعه تزریق بوتاکس کدام است؟

در تزریق بوتاکس نقاط حساسی وجود دارد که باید به آن‌ها توجه شود. در واقع تزریق بوتاکس به این نواحی ممنوع است چرا که حساسیت بیش از حد این نقاط به اندازه‌ای است که ممکن است در اثر تزریق بوتاکس به طور کامل فلج شده و شخص نتواند دیگر از آن‌ها استفاده کند. تزریق بوتاکس در این نواحی بسیار خطرناک و تهدید کننده سلامت فرد است. این نقاط عبارتند از:

– روی پلک‌های بالا و پایین

– روی ابروها

– اطراف بینی یا دهان

– دو طرف بینی

تزریق بوتاکس در اطراف بینی و لب‌ها شایع است اما اگر پزشک مهارت لازم برای تزریق را نداشته باشد احتمال بروز عوارض خطرناک وجود دارد. بهتر است تزریق بوتاکس از روی گونه‌ها و زیر لب به پایین انجام نشود. چرا که گاهی یک اشتباه کوچک می‌تواند خطرات و خسارت‌های جبران ناپذیری به همراه داشته باشد.

به همین دلیل توصیه می‌شود که از تزریق بوتاکس زیر چشم به شدت پرهیز کنید. تزریق بوتاکس در نقاطی که از آن‌ها نام بردیم ممکن است افتادگی دائمی عضلات را به همراه داشته باشد.

روش‌های جایگزین تزریق بوتاکس چیست؟

برای افرادی که در نواحی ممنوعه دچار چین چروک‌های پوستی هستند روش‌های جایگزین وجود دارد. این افراد می‌توانند به جای بوتاکس از موارد زیر استفاده کنند:

– تزریق چربی

برای بهبود افتادگی و رفع چین و چروک‌ها یکی از روش‌های کاربردی تزریق چربی زیر پوست است. در این روش، چربی‌ها از بافت‌های خود فرد جدا شده و به نواحی مورد نظر تزریق می‌شوند. این چربی‌ها از سلول‌های بدن خود فرد تهیه شده و سازگاری بیشتری دارند.

– تزریق ژل

در این روش یک ماده مغذی که هیچ نوع عارضه و خطری برای فرد به همراه ندارد به محل مورد نظر تزریق می‌شوند.

– انجام لیزر

لیزر نقش بسیار کاربری در زیبایی و جوانسازی پوست دارد. از لیزر می‌توان برای رفع چین و چروک صورت و بدن در نواحی مختلف استفاده کرد. این روش بسیار کم خطر و تقریبا بدون عارضه است. ماندگاری لیزر حدود ۶ ماه تا یک سال است.

چه کسانی نباید بوتاکس کنند؟

در پاسخ به این سوال باید بگوییم که اگرچه تزریق بوتاکس برای همه افراد بالای ۲۵ سال توصیه شده است گروه‌هایی وجود دارند که نباید از تزریق بوتاکس استفاده کنند. این افراد عبارتند از:

بیشتر بخوانید  آیا فیشیال صورت واقعاً تأثیری بر زیبایی پوست دارد؟

– افرادی که در محل تزریق دچار زخم یا تب خال هستند.

– افرادی که بیماری‌های عصبی و ضعف عضلانی دارند.

– بیماران مبتلا به SMA یا MS

– بانوان باردار و شیرده

– افرادی که به بوتاکس حساسیت دارند.

– کسانی که داروهای رقیق کننده خون مانند آسپرین و یا وارفارین مصرف می‌کنند.

– افراد با سن بالا که تجربه تزریق بوتاکس ندارند و چین و چروک‌های آن‌ها عمیق و چندین‌ساله است.

– افرادی که داروهای آنتی‌بیوتیک مانند جنتامایسن، کانامایسینو استرپتومایسین و داروی دی-پنی‌سیلامین و داروی کلروکلین مصرف می‌کنند

ماندگاری بوتاکس چقدر است؟

معمولا تأثیر و ماندگاری بوتاکس بین ۳ تا ۶ ماه است و بعد از این زمان نیاز به تزریق مجدد وجود دارد. البته مدت زمان ماندگاری تأثیر بوتاکس به مواردی چون عمق و میزان چروک ها، ناحیه تزریق، سن افراد و ژنتیک پوست آن‌ها بستگی دارد.

مراقبت‌های لازم قبل از تزریق بوتاکس چیست؟

– مهمترین اقدام قبل از تزریق بوتاکس انتخاب یک پزشک حاذق و متخصص است. هرچه برند بوتاکس بهتر باشد و تزریق آن اصولی‌تر صورت گیرد عارضه‌های کمتری را شاهد خواهید بود.

– بهتر است قبل از تزریق و در جلسه مشاوره تمام سوابق پزشکی و دارویی خود را در اختیار پزشک قرار دهید.

– حداقل ۲۴ ساعت قبل از تزریق از مصرف الکل خودداری کنید.

– مصرف داروهای روان کننده و رقیق کننده خون باید دست کم ۵ روز قبل از تزریق متوقف شود.

– در زمان انجام تزریق پوست باید هیچ آرایشی نداشته باشد.

مراقبت‌های لازم پس از تزریق بوتاکس چیست؟

بخش مهمی از اثرات بوتاکس بستگی به مراقبت‌های پس از تزریق آن دارد. این موارد عبارتند از:

-عدم استفاده از سونا و جکوزی تا ۲۴ ساعت بعد از تزریق

– آب نزدن به ناحیه بوتاکس شده حداقل ۵ ساعت

-عدم انجام آرایش و ماساژ صورت تا یک روز بعد از تزریق

-عدم انجام ورزش‌های سنگین تا سه روز پس از تزریق

– کمپرس سرد روی محل تزریق در ساعات اولیه

– دراز نکشیدن و خم نکردن سر به سمت پایین حداقل ۵ ساعت بعد از تزریق

– استفاده از بالشت بلند تا سه روز بعد از تزریق

-عدم استفاده از عینک آفتابی روز اول بعد از تزریق

– مصرف مسکن برای کاهش سردرد (در صورت وجود) با اجازه پزشک

تلاش برای جوانسازی پوست یک اقدام پسندیده است که بسیاری از افراد برای دستیابی به پوستی جوان و سالم انجام می‌دهند. تزریق بوتاکس یکی از راه‌های جوانسازی پوست است که در سال‌های اخیر بسیار مورد توجه بوده و از کم خطرترین و کم عارضه‌ترین روش‌های زیبایی به شمار می‌رود. با تزریق بوتاکس به عضلات ناحیه مورد نظر از انقباض و حرکت آن جلوگیری شده و در نهایت باعث از بین رفتن چین و چروک در آن ناحیه می‌شود.

ما در این مقاله به تمام نکات پیرامون بوتاکس از ماهیت بوتاکس، فواید، عوارض، نکات مهم قبل و بعد از تزریق و… پرداختیم. اگر قصد انجام بوتاکس دارید امیدواریم به پاسخ کلیدی‌ترین سوال خود یعنی «تزریق بوتاکس چیست» رسیده باشید.